udir

_MG_6708

Magikeren


Hele Norges fysikkyndling vet utvilsomt mye om formidling og om å skape engasjement. Han mener verdien av et «Hva tror du?» er sterkt undervurdert.


Andreas Wahl

Født 1983, Tønsberg. Norsk fysiker og profesjonell formidler av naturvitenskap. Har deltatt i flere TV-programmer om naturvitenskap og er programleder på Barne-TV. Deltar på «Barnehage 2014», nasjonal konferanse og fagmesse.

A ndreas Wahl er en travel mann. I løpet av de siste årene har fysikeren gitt ut tre bøker, holdt utallige foredrag og fenget store og små gjennom blogg og TV-skjerm. Han har vist Norge hvordan potetmel gjør det mulig å gå på vannet, hvorfor astronauter trenger romdrakt, og hvordan man kan tenne på metall ved hjelp av is.

Vi vil vite mer om hvordan han tenker at barnehagen best kan skape nysgjerrighet og læring.

– Spørsmål! Jeg tror det beste barnehageansatte kan gjøre, er å stille spørsmål. Og barna må få stille så mange spørsmål de bare vil. Når barna spør om noe, kan de få nye spørsmål som svar, sier han.

Hvorfor gjemmer mauren seg? Hvorfor er det de voksne som bestemmer? Hvor kommer snøen fra? De voksne må ikke være redde for ikke å ha alle svarene.
– Jeg tror verdien av et «Hva tror du?» er sterkt undervurdert. Barn som resonnerer og argumenterer, er både gøy og gull verdt, sier en entusiastisk Andreas.

fysikeren erfarer daglig at små eksperimenter og demonstrasjoner er et glimrende utgangspunkt for spørsmål og undring. Selv grublet han over mye som barn, og han var glad i å kle seg ut og spille forskjellige roller.

Usynlig
flamme­slukker

Du trenger:

 • Telys
 • Et desilitermål eller en annen mugge
 • Bakepulver eller natron
 • Eddik
 • Fyrstikker
Slik gjør du det:

Det er kjedelig bare å blåse ut et lys på vanlig måte! Ordentlige kjeminerder gjør det på en litt annen måte.

Hell cirka 1-2 desiliter eddik i muggen. Tilsett litt bakepulver, og nyt den vakre skumminga.

Løft muggen forsiktig for å unngå å lage vind. Hell så forsiktig den usynlige gassen ned over telysene til de er slukket. En usynlig flammeslukker!


bibliografi

NÆRT, SÆRT, SPEKTAKULÆRT: 63 naturfaglige triks og eksperimenter (2010)
Utgitt av Gyldendal

FYSIKKMAGI (2012)
Utgitt av Kagge forlag

NOVA 8: Naturfag for ungdomsskolen (2013)
Utgitt av Cappelen Damm
Sammen med Erik Steineger


– Ja, jeg har nok alltid vært nysgjerrig. Jeg var veldig glad i å klatre og se verden fra en annen vinkel. Og fasinasjonen min for ulike karakterer gjorde meg til Charlie Chaplin en gang. Jeg husker at jeg gikk hele dagen med tærne ut til siden.

Før han skulle begynne på skolen, bestemte han seg for å teste ut alle tenkelige hårfrisyrer i trygge omgivelser. Og de trygge omgivelsene var i barnehagen.

– Mamma klippet villig vekk. Det var et slags eksperiment. Jeg tror foreldrene mine har oversikten over frisyrene liggende et sted, med v-haker på dem vi gjennomførte.

Det forholdet Andreas hadde til eksperimenter og formidling, skulle bli mer sentralt jo eldre han ble. På vei mot voksenliv og studievalg gikk han for elimineringsmetoden. Etter å ha lest tjukke studiekataloger, satt han igjen med ti ting han vurderte. Det endte med fysikk og senere pedagogikk på NTNU.

«Jeg slår meg ikke helt til ro uten å finne ut hvorfor ting kan ha blitt som de er.»

den beste formidlingen mener 30-åringen handler om å skape de magiske øyeblikkene. Og det er magiske øyeblikk som etter hvert har gjort Tønsberg-fysikeren til allemannseie. Øyeblikk som også kan ende med et smell. Kanskje har du for eksempel fått et annet forhold til badehetter på grunn av han.

– Badehetta har fulgt meg helt siden jeg startet med dette. Den har fått plass på coveret til den ene boka mi. Og jeg som reiser så mye, liker at jeg får plass til den i baklomma – samtidig som den er småspektakulær på scenen. Packs small – plays big, sier Andreas.

C-vitamin­rakett

Du trenger:
 • Brusetabletter
 • Filmrull-boks
 • Vann
Slik gjør du det:

En sprudlende tablett og et gammeldags filmrull-etui gir deg eksplosive vitaminer.

Fyll filmrull-etuiet nesten fullt med vann. Del en brusetablett i fire, legg bitene i etuiet og legg på lokket så raskt du kan. Er du modig, rist boksen litt før du plasserer den opp ned. Vent og se hva som skjer!

Vitaminbjørner kan gå og legge seg, dette er en gøyal måte å servere vitaminer på.


Badehettetrikset går ut på å få på seg en badehette uten å træ den over hodet på vanlig måte. Trikset innebærer vann, en stol, en forsøksperson – og med fordel litt regntøy. De mange triksene til Andreas har vært til stor inspirasjon for mang en realfagsinteressert pedagog de siste årene.

– Er det noe jeg har erfart, så er det at den typen triks og demonstrasjoner jeg gjør, fungerer fra barnehage til gamlehjem. Man må pakke dem inn litt ulikt avhengig av publikum, men selve demonstrasjonen går rett hjem uansett alder, sier han.

Elektrisk sugerør

Du trenger:
 • En flaske med kork
 • Et sugerør
 • Ulltøy
Slik gjør du det:

Gni sugerøret forsiktig mot ulltøyet. Hvis du ikke finner noe av ull, prøv å bruke nylon eller håret ditt.

Balanser sugerøret på toppen av flasken. Sugerøret har nå tatt noen av elektronene fra ulltøyet, og har dermed fått negativ ladning. Dermed tiltrekkes sugerøret av positivt ladede og nøytrale gjenstander, slik som hånden din (en hemmelighet du ikke trenger å dele med barna som ser på). Gjør noen magiske håndbevegelser og en mystisk grimase, og barna kommer i ekstase og mener du er den neste Harry Potter!

å formidle det som av mange kan ses på som vanskelig, mener han gjøres best ved nettopp ikke å se slik på det.

– Det er kjempeviktig at man ikke presenterer noen tema som mer kompliserte enn andre. Barna aner ingenting på forhånd om hva vi voksne synes er vanskelig, og da må vi heller vise hva som gjør det gøy og interessant. Jeg har tro på å gjøre vitenskap så levende som den kan være. Man må finne behovet først, og deretter verktøyet, sier Andreas.

Alternative retninger er også noe Andreas nylig fikk sett på nært hold i egen jobb. Foruten å lage show av fysikk, har han tilbrakt mye av arbeidshverdagen i NRK-studio. Han jobber i barne-TV, samtidig som han har vært programleder i Folkeopplysningen på NRK. Her testet fysikkformidleren alternative behandlinger. Underveis traff han testpersoner, fagpersoner og diskuterte sammenhenger. Med en så variert hverdag må Andreas tenke litt for å peke ut hva han liker best ved jobben sin.

Brød­rister­luft­ballong

Du trenger:
 • En brødrister
 • En supertynn ­plastpose
Slik gjør du det:

Den tynne plastikkposen fungerer best til dette trikset.

Sett brødristeren på maks effekt og skru den på. Fyll posen med luft, og hold den over ­brødristeren slik at den fylles med varm luft. Det kan være lurt å bruke flere enn to hender for å holde posen.

Når posen er full av varm luft, og du føler at den er på vei oppover, slipp og se den fly!


– Det er så mye. Jeg liker veldig godt å kunne være til stede, bety noe for unge mennesker. Samtidig føler jeg at jeg har fått være med på å gjøre noe viktig gjennom Folkeopplysningen. Nordmenn bruker over 1,5 milliarder årlig på alternative tjenester og produkter. Dermed føles det betydningsfullt å kunne gå de vanligste alternative retningene etter i sømmene.

Hans interesse for fysikk handler nettopp mye om at han liker å forstå sammenhenger og ulike settinger.

– Det gjelder ikke bare i fysikken, men også ellers – for eksempel i sosiale settinger. Jeg slår meg ikke helt til ro uten å finne ut hvorfor ting kan ha blitt som de er. Og det er noe av den interessen jeg håper jeg kan vekke hos folk ved å drive med det jeg gjør, sier Andreas.