Udir - EA - Trine Lise Olsen 0031_WEB


Å snakke åpent om mørke minner og sitt liv som fosterhjemsbarn er det ikke mange som kan. Derfor fortsetter den folkekjære komikeren Trine Lise Olsen å røre hele Norge med sin åpenhjertige og ærlige forestilling «Æ har rætt».

Ikledd en mørkegrønn strikkegenser, et kort skjørt, sorte Converse og med rød neglelakk som matcher de røde leppene, sitter Trine Lise Olsen helt innerst på Taverna’n på Youngstorget og myser mot den svake vårsolen. Ungdommelig, blid og ganske så tilfreds med livet: Det er vanskelig å forestille seg at den kritikerroste komikeren fyller 40 i høst, og at hun allerede nå har begynt å kjenne tegn på den beryktede 40-årskrisen.

– 40 år er en alder det er vanskelig å forholde seg til. Du er for gammel til å være ung, og for ung til å være gammel, sier hun spøkefullt, og legger til at det hjelper å få ut en del frustrasjon hver gang hun står på scenen.

Rått og ærlig. For Trine Lise Olsen er ikke redd for å være ærlig og si det som det er. I sin aller første teaterforestilling «Æ har rætt», som har fått strålende kritikker Norge rundt, forteller 39-åringen om sin tøffe oppvekst i Finnmark, om moren som ikke klarte å ta vare på ungene sine, og hvordan det var å være et barn som måtte flytte fra et fosterhjem til et annet.

– Det var så mange som fortalte meg at jeg var sterk, og da følte jeg at jeg måtte være sterk ved å skjule hvordan jeg virkelig hadde det. Det var ikke før jeg begynte å prate åpent om min bakgrunn og dele historien min med andre at jeg virkelig ble sterk.

Trine Lise var bare sju år gammel da moren bestemte seg for å gi fra seg omsorgen for sine tre barn. To år og flere foster- og beredskapshjem senere havnet finnmarksjenta hos fostermoren Ragnhild Kaaby som oppdro henne som sin egen. Teaterforestillingen «Æ har rætt» er komikerens måte å gi tilbake på.

– Jeg har fått en utrolig flott gave: en familie som elsker meg. De har reddet livet mitt og gitt meg røtter slik at jeg kunne vokse. Jeg håper at min historie kan lære andre at det er en styrke å kunne vise sine svakheter og være i stand til å prate åpent om tunge og vanskelige temaer, sier 39-åringen, og forteller samtidig om de varme tilbake­meldingene hun får fra sitt publikum, og hvor mye de betyr for henne.

– Spesielt givende er det å få positiv respons fra unge mennesker som sier at de kjenner seg igjen, og at de er glade for å ha fått med seg teaterstykket mitt. Jeg skulle gjerne ha sett mitt eget stykke da jeg var yngre. For det er snakk om rå og brutal sannhet krydret med humor. Når livet blir for tungt, må man bare flire av det.

Trine Lise virker rolig og stødig når hun forteller historien sin. Utallige timer på scenen har gitt henne den nødvendige selvtilliten som trengs for å kunne være så naken foran andre. Samtidig understreker hun at det meste av det hun deler, er personlig, men fortsatt ikke privat. Det er bare en håndfull venner som får komme helt inntil.


Trine Lise Olsen

Komiker, skuespiller og foredragsholder.
Vant NRK-programmet «Den norske humor» i 2009 og hadde eget underholdningsprogram på NRK i 2010.
Turnerer Norge med teaterforestillingen «Æ har rætt».
Startet Stand Up Nord i Tromsø.

trine_lise_olsen_web

Fra barnehagelærer til komiker. 39-åringen har alltid hatt en drøm om å bli komiker og skuespiller, men veien dit har vært lang og krevende. For å ha noe å falle tilbake på i tilfelle hun skulle mislykkes på teaterscenen, tok Trine Lise barnehagelærerutdanning ved Høgskolen i Oslo.

– Min daværende kjæreste trodde at jeg var i la-la-land hver gang jeg snakket om min skuespillerkarriere. Han var nok redd for at han skulle være den eneste med fast inntekt. Siden han visste at jeg likte å jobbe med barn, meldte han meg på det som den gang het førskolelærerstudiet, nå barnehagelærerstudiet Det var tilfeldig, men midt i blinken for meg!

Etter studier i Oslo gikk veien videre til Kulturbarnehagen i Tromsø der Trine Lise jobbet som pedagogisk leder i to år. 39-åringen sluttet i jobben i 2010, året etter at hun slo gjennom som komiker i NRK-programmet Den norske humor. I dag innrømmer hun at til tross for de mange gledene den nye karrieren bringer, savner hun å jobbe med barn.

– Det finnes ingen annen jobb i verden der ungene kommer løpende mot deg på den måten, sier 39-åringen med et smil, før hun legger til:

– Jeg har aldri følt meg så nyttig som de årene jeg jobbet som pedagogisk leder. Det var utrolig morsomt, men samtidig også råslitsomt. Du måtte virkelig være til stede og følge godt med på alt som skjedde.

Plikt til å bry seg. Som tidligere barnehageansatt og med sin tunge oppvekst i bagasjen, har Trine Lise klare meninger om hvilken rolle barnehagen skal ha overfor barn som befinner seg i en vanskelig situasjon. Komikeren er overbevist om at den pedagogiske ­lederen har et særlig ansvar for å se det enkelte barnet.

– Som barnehageansatt har du en enorm innsikt i barnas omsorgssituasjon og dagligliv. Vi er nødt til å ha sterke og tydelige voksne som tør å si fra uten at de behøver å være redde for å blande seg inn. Det er for the greater good!

39-åringen har selv opplevd hvor krevende det kan være å ta opp vanskelige temaer, og hvor viktig det er å trå varsomt.

– Du kan aldri være sikker. Dessuten skal du ikke tenke det verste heller. Det gjelder å se hva som er best for det enkelte barnet. Er du usikker, bør du sende en bekymringsmelding til barnevernet og få saken utredet. Det gjelder å bry seg, uansett om bekymringen er legitim eller ikke. Det er så mye bedre å ta feil enn å la et barn leve i et konstant helvete.

– Finnes det mennesker som ikke egner seg til å ha barn?

– Absolutt. Det er mange som aldri burde vært foreldre, og jeg er ikke redd for å si det. Jeg er glad for at min mamma ga oss opp, at hun innså at hun ikke greide å gi oss den omsorgen vi trengte. Det betyr ikke at du elsker barna dine mindre, men at du kanskje elsker dem enda mer, forteller Trine Lise, samtidig som hun legger til at hun savnet å ha sterke fagpersoner rundt seg i sin oppvekst.

– Det er dessverre slik at mange føler at det er en skam å være fosterbarn. Det gjorde i hvert fall jeg. Jeg følte at noe var galt med meg siden mamma ga meg opp. Og det gjelder ikke bare de som vokser opp uten foreldre, men også de som har dårlig råd eller opplever andre ting som gjør at du blir holdt utenfor den indre kjernen. Jeg husker at jeg måtte alltid forklare hvorfor jeg ikke hadde samme etternavn som fostermoren min. Hvorfor var det ingen lærere som fortalte de andre barna hva det vil si å være fosterbarn? Vi må være flinkere til å snakke om sånne ting i barnehagen og lære barn gode verdier som omsorg, forståelse og empati. Det er i barnehagen grunnlaget legges.

Nord-Norge i sjela. Trine Lise kikker på klokken og beklager at hun snart må avslutte intervjuet og løpe til togstasjonen. Om en time går flyet hennes til Tromsø. 39-åringen bor i nord, og har ingen planer om å flytte til hovedstaden, til tross for at hun er i Oslo flere ganger i måneden.

– Jeg har Nord-Norge i sjela. Dess­uten vil jeg vise de unge talentene i Stand Up Nord at det er fullt mulig å lykkes uten å måtte flytte til hovedstaden.

– Er du fornøyd med livet ditt i dag?
– Å ja! Jeg er veldig glad i det A5-livet jeg har akkurat nå. Det er helt fantastisk.­ Jeg trodde aldri jeg skulle få det til, sier hun og legger til:

– Vi vet aldri hva fremtiden bringer. Jeg tror at alle liv kunne bli til en times humorforestilling, for vi har alle opplevd både sorg, smerte og tårer. Sånn er livet. Vi må bare flire av det. Jeg liker utsagnet til Otto Julius Bierbaum: «Humor er når man ler tross alt».

Jeg har aldri følt meg så nyttig som de årene jeg jobbet som pedagogisk leder.Trine Lise Olsen